Forum Polne Drogi Strona Główna Polne Drogi
Wagabundowe forum dla trampów, obieżyświatów i włóczykijów. "Nie ważne czym, ważne z kim"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pasztet

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polne Drogi Strona Główna -> Dobre rady / Garkuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
cejotka



Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 376
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Strzeniówka
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 11:35, 07 Sty 2013    Temat postu: Pasztet

Ha! Upiekłam pasztet. Przed świętami miał być, ale podejrzewam, że któreś jajko było nie do końca świeże i cały pasztet diabli wzięli Smutny Mało mnie szlag jasny nie trafił, bo od sąsiada dostałam dziczyznę i tez wpakowałam ją do tego pasztetu, a potem okazało się, że cały skisł zanim został upieczony Zalamany
Dlatego przed świętami nie piekłam drugiego, bo musiała mi złość przejść Wesoly
Ale teraz właśnie druga porcja już w piekarniku się piecze, a pierwsza się studzi, pachnie pięknie, więc się cieszę Wesoly
A teraz przepis:
0,5 kg łopatki wieprzowej
0,5 kg pręgi wołowej
mała golonka cielęca
mała golonka wieprzowa
1 noga wieprzowa
2 udka kurczaka
1 udziec indyka
nieduży kawałek podgardla lub słoniny
garść żołądków kurzych lub indyczych
garść serduszek kurzych
garść wątróbki drobiowej
włoszczyzna
dwie duże cebule
pół główki czosnku
dwie garście suszonych grzybów
6 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
garść pieprzu w ziarenkach
łyżeczka pieprzu mielonego
6 goździków
2-3 suche kajzerki
łyżeczka gałki muszkatołowej
6 jajek
sól do smaku
Mięso umyć, posolić i obsmażyć na oleju, obrać włoszczyznę, cebulę i czosnek. W wielkim garze poukładać obsmażone mięso, żołądki (podrobów nie obsmażać), słoninę lub podgardle, włoszczyznę, cebulę, czosnek. Zalać wszystko wodą tak by przykryła wszystkie produkty. Dodać: ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz w ziarenkach, suszone grzyby i całość dusić bez przykrycia tak długo aż wyparuje połowa wody. Na ostatnie 10 minut duszenia dodać opłukane serduszka i po chwili opłukaną wątróbkę. Podusić jeszcze chwilę tak by wątroba zbrązowiała i wyłączyć, dołożyć dwie suche bułki i zostawić do przestudzenia. Kiedy już lekko mięso przestygnie wyciągamy maszynkę do mielenia mięsa, zakładamy sitko do maku (dzięki temu mielimy tylko raz), jak mamy tylko zwykłe sitko to mielimy trzy razy. Wszystko przepuszczamy przez maszynkę. Wyjmujemy tylko kości, ale wszystkie przyprawy z liśćmi laurowymi włącznie i sosem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tej masy dodajemy jajka, gałkę muszkatołową, sól do smaku i pieprz zmielony. Całość wyrabiamy na gładką masę. Bierzemy foremki (najlepiej jednorazówki aluminiowe, bo łatwiejsze są potem w przechowywaniu), smarujemy olejem i nakładamy pasztet do 2/3 wysokości foremki. Piekarnik nagrzewamy do 160 st C, do brytfanny tej piekarnikowej wlewamy ok. 1 cm wody i pieczemy pasztet ok 45 minut, następnie podkręcamy temperaturę do 220 st C i pieczemy kolejne 45 minut. Nie sprawdzamy pasztetu patyczkiem, bo pasztet ma być wilgotny! Kiedy od góry pasztet się przyrumieni wyciągamy z piekarnika i studzimy. Jeśli zabraknie foremek można pasztet upchnąć w słoiki i zapasteryzować 1 godzinę we wrzątku. Nadmiar pasztetu spokojnie można zamrozić, po odmrożeniu smak mu się nie zmienia, więc zostaje na dłużej. SMACZNEGO!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cejot



Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 824
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Strzeniówka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 16:11, 07 Sty 2013    Temat postu:

Jest pyszny - potwierdzam Ok!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polne Drogi Strona Główna -> Dobre rady / Garkuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin