 |
Polne Drogi Wagabundowe forum dla trampów, obieżyświatów i włóczykijów. "Nie ważne czym, ważne z kim"
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Flarowa
Dołączył: 29 Wrz 2011 Posty: 70 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: z zadupia Płeć: 
|
Wysłany: Pon 14:40, 10 Paź 2011 Temat postu: kulinarnie cobym nie zapomniała jak się robi |
|
|
ZEMSTA LEPPERA (na 4l naczynia żaroodpornego)
ryż 1 woreczek ugotowany
puszka czarnej lub czerwonej fasoli
cebula pokrojona w kostkę
szpinak zamrożony (można pominąć jak ktoś nie przepada)
1/2 kg pieczarek w kostkę
zielony groszek
1 papryka w paseczki
2 pomidory w większą kostkę
czosnku przeciśniętego wedle uznania/Ew. czosnek granulowany
ser żółty starty
do smaku trochę pieprzu, soli,
wszystko co wodniste odsączyć
pieczarki podsmażyć lekko,
wszystko poza żółtym serem wymieszać
połowę przełożyć do żaroodpornego naczynia pokryć żółtym serem drugą połowę tak samo
zapiekać w 150st. do momentu aż ser będzie miał złotawy kolor
Proste, szybkie, smaczne - czego chcieć więcej
Calzone
Produkty:
Ciasto:
40 dag mąki
1 łyżka cukru
10 dag masła
200 ml mleka
3 dag drożdży
2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy
Nadzienie:
10 dag pomidorów
10 dag szynki
15 dag pieczarek
10 dag sera mozzarella
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bazylii
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Makę wymieszać z solą i cukrem. Masło pokroić na drobne kawałki i rozcierać palcami z maką. W letnim mleku rozpuścić drożdże i razem z oliwą dodać do mąki z masłem. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Cebulę obrać, drobno pokroić, po czym przesmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Pomidory umyć, osączyć. Pieczarki oczyścić, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, dodając soku z cytryny. Wyjąć, osączyć i pokroić w dość grube plastry. Ser i szynkę pokroić w kostkę.
Do przesmażonej ciepłej cebuli dodać pomidory, pieczarki, szynkę, ser i bazylię. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części i rozwałkować każdy na placki. Na każdego placka nakładać farsz, złożyć ciasto i zlepić jak pieróg.
Gotowe calzone ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 st.
--------------------------------------------------
Rodzynkowiec dla dorosłych
Biszkopt:
8 jajek
10 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka ubić i , nadal ubijając, dodać pozostałe składniki. Z tak przygotowanego ciasta upiec biszkopt. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem:
1 kostka masła
2 budynie czekoladowe na ½ litra mleka
2 i ½ szklanki mleka
4 łyżki cukru
Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobnione budynie i, cały czas mieszając, gotować 3 minuty, na wolnym ogniu. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie zmiksować z zimnym budyniem.
Dodatkowo:
30dag rodzynek
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka mlecznej czekolady
½ kostki masła
200ml wódki, spirytusu lub rumu, koniaku
Dżem z czarnej porzeczki
Rodzynki zalać wrzącą wodą i po 3 minutach odsączyć na sitku. Namoczone zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc. Do rondelka przełożyć masło oraz obydwie czekolady i podgrzewając rozpuścić. Następnie dodać odsączone rodzynki i wymieszać.
Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat ciasta, posmarować go pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami. Na koniec ciasto posypać krokantem orzechowym.
Placek Narzeczonej
Ciasto:
40dag mąki
20dag margaryny
15dag cukru pudru
Opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoiczek powideł
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać margarynę, posiekać. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i włożyć do lodówki.
Piana:
5 białek
6 czubatych łyżek cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej
Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę. Pianę podzielić na pół
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.
Jedna wyłożyć do blaszki, pokryć połową piany, na wierzch posypać połowę orzechów. Piec w temp. 170st. Ciasto jest cienkie, więc szybko się piecze. Wyciągnąć z blaszki.
Druga cześć ciasta wyłożyć doi tej samej blaszki, posmarować powidłami, posypać pozostałymi orzechami, przykryć pozostałą pianą. Upiec
Krem:
1 kostka masła
2 budynie czekoladowe na ½ litra mleka
2 i ½ szklanki mleka
4 łyżki cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy
Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobnione budynie i, cały czas mieszając, gotować 3 minuty, na wolnym ogniu. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie zmiksować z zimnym budyniem.
i skórką pomarańczową
Składanie:
Na spód położyć placek z powidłami i pokryć go masą, następnie położyć placek z orzechami.
Ciasto wstawić do lodówki, lepsze jest gdy w niej „dojrzeje”
PIJAK
Ciasto:
6 białek
15 dkg cukru
15 dkg maku
15 dkg wiórek kokosowych
Utrzepać białka z cukrem na sztywno, dodać ostrożnie mak i wiórki, wymieszać, upiec ciasto.
Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
kostka masła
2-3 żółtka
Ugotować z podanych składników (oprócz masła i żółtek) budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z żółtkami, dalej ucierając dodawać po łyżce budyń.
Na upieczone ciasto wyłożyć krem, na niego posypać:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich pokrojonych
Na to układać biszkopty (okrągłe) nasączone wódką lub ponczem. Polać polewą.
POPAPRANIEC
CIASTO:
5 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanka oleju, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka maku
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części, aby
1. Do I części dodać kakao
2. Do II części dodać mak
3. DO III części dodać wiórki kokosowe.
Na blaszkę wyłożyć ciasto kokosowe, na to polać nierówno ciasto z makiem, a na wierzch ciasto z wiórkami. Placek piec 20-25 min.
MASA:
3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 margaryna, dżem z czarnej porzeczki.
Połowę mleka zagotować a resztę rozrobić z budyniem i wlać do gotującego się mleka (jak gotowanie budyniu). Zagotować. Jak masa ostygnie utrzeć z margaryną, cukrem i masą budyniową. Najpierw margarynę z cukrem - potem dodawać masę budyniową - wymieszać.
Ciasto przekroić na 2 części. Skropić dowolnym alkoholem. Na placek nałożyć połowę masy - większą. Przełożyć drugim plackiem. Na wierzch nałożyć resztę masy. Na masę nałożyć kupkami małymi dżem, następnie posiekane orzechy. Polać nierównomiernie polewą kakaową i posypać wiórkami.
Ciasto pomarańczowo-cytrynowe
Składniki:
■ kostka margaryny
■ szklanka cukru
■ 5 jajek
■ starta skorka z 2 cytryn i pomarańczy
■ 2 szklanki mąki
■ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
■ po 1/4 szkl. soku cytrynowego i pomarańczowego
■ 1/3 szklanki cukru pudru
■ tłuszcz i mąka do formy
■ szczypta soli
Do dekoracji:
■ cukier puder
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Ucierając, dodawać po jajku. Wsypać szczyptę soli, skorki z cytrusów i mąkę połączona z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec 60 min w temp. 180 st. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć z formy. Sok pomarańczowy wymieszać z cytrynowym, dosłodzić cukrem pudrem. Nasączyć bardzo dokładnie całe ciasto, posypać cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
NOCEK
Dołączył: 03 Paź 2011 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dąbrowa Górnicza Płeć: 
|
Wysłany: Pon 17:57, 10 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Ps. do przepisu nr.1
-- do tego należy podać drinka Lepera - czyli seta czystej a w niej burak.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
cejot
Dołączył: 29 Wrz 2011 Posty: 824 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Strzeniówka Płeć: 
|
Wysłany: Pon 19:25, 10 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
No tak ale Leper to pierwszy człowiek, który popełnił samobójstwo w samoobronie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
ili
Dołączył: 16 Paź 2011 Posty: 106 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Brynów Płeć: 
|
Wysłany: Pią 21:02, 21 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Nocek jak ty mnie zaimponowałeś!!!Jestem w stanie pozostać tylko przy tej secie!!!! Kobiety to zawsze komplikują .  |
|
Powrót do góry |
|
 |
NOCEK
Dołączył: 03 Paź 2011 Posty: 495 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Dąbrowa Górnicza Płeć: 
|
Wysłany: Sob 7:53, 22 Paź 2011 Temat postu: |
|
|
Ili , masz rację - na końcu i tak dostajesz kanapkę z pasztetową  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|