cejotka
Dołączył: 03 Paź 2011 Posty: 376 Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Strzeniówka Płeć: 
|
Wysłany: Sob 22:19, 29 Wrz 2012 Temat postu: gruszki w occie |
|
|
Wrzucam tu przepis coby mi nie zginął bo dotychczas w formie pisanej był na KCM'ie
1 kg gruszek (twardych, moje były za miękkie i wymagały bardzo delikatnego obchodzenia)
200 g cukru
200 ml octu 10%
500 ml wody
5 goździków
szczypta cynamonu (jako, że jest zdrowy to mogą być dwie szczypty)
sok z cytryny
Gruszki obrać, wydłubać gniazda nasienne i wrzucić do garnka z wodą i sokiem z cytryny (żeby nie zbrązowiały)
Zagotować: 500 ml wody + ocet + przyprawy i cukier. Można dodać też szczyptę soli. Do gotującego wywaru wrzucić gruszki i gotować aż staną się szkliste. Przełożyć gruszki do słoików. I teraz są dwa sposoby:
1. Dla lubiących ostrzej - zalać tym gorącym syropem, w który gotowały się gruszki
2. dla lubiących łagodniej (tak ja robiłam) - uzupełnić wodą poziom syropu (do tego poziomu, który był przed zagotowaniem i gotowaniem gruszek) i wsypać dodatkowo 100 g cukru. Zagotować syrop i zalać nim słoiki z gruszkami.
Pasteryzować ok. 10 minut. |
|