Forum Polne Drogi Strona Główna Polne Drogi
Wagabundowe forum dla trampów, obieżyświatów i włóczykijów. "Nie ważne czym, ważne z kim"
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

kulinarnie cobym nie zapomniała jak się robi

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polne Drogi Strona Główna -> Dobre rady / Garkuchnia
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Flarowa



Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 70
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z zadupia
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 14:40, 10 Paź 2011    Temat postu: kulinarnie cobym nie zapomniała jak się robi

ZEMSTA LEPPERA (na 4l naczynia żaroodpornego)

ryż 1 woreczek ugotowany
puszka czarnej lub czerwonej fasoli
cebula pokrojona w kostkę
szpinak zamrożony (można pominąć jak ktoś nie przepada)
1/2 kg pieczarek w kostkę
zielony groszek
1 papryka w paseczki
2 pomidory w większą kostkę
czosnku przeciśniętego wedle uznania/Ew. czosnek granulowany
ser żółty starty
do smaku trochę pieprzu, soli,

wszystko co wodniste odsączyć
pieczarki podsmażyć lekko,
wszystko poza żółtym serem wymieszać
połowę przełożyć do żaroodpornego naczynia pokryć żółtym serem drugą połowę tak samo
zapiekać w 150st. do momentu aż ser będzie miał złotawy kolor

Proste, szybkie, smaczne - czego chcieć więcej

Calzone

Produkty:

Ciasto:
40 dag mąki
1 łyżka cukru
10 dag masła
200 ml mleka
3 dag drożdży
2 łyżki oliwy
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka margaryny do wysmarowania blachy

Nadzienie:
10 dag pomidorów
10 dag szynki
15 dag pieczarek
10 dag sera mozzarella
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka bazylii
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz

Wykonanie:
Makę wymieszać z solą i cukrem. Masło pokroić na drobne kawałki i rozcierać palcami z maką. W letnim mleku rozpuścić drożdże i razem z oliwą dodać do mąki z masłem. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Cebulę obrać, drobno pokroić, po czym przesmażyć na maśle. Dodać sól i pieprz. Pomidory umyć, osączyć. Pieczarki oczyścić, wrzucić na 2-3 minuty do osolonego wrzątku, dodając soku z cytryny. Wyjąć, osączyć i pokroić w dość grube plastry. Ser i szynkę pokroić w kostkę.

Do przesmażonej ciepłej cebuli dodać pomidory, pieczarki, szynkę, ser i bazylię. Ciasto drożdżowe podzielić na 4 części i rozwałkować każdy na placki. Na każdego placka nakładać farsz, złożyć ciasto i zlepić jak pieróg.

Gotowe calzone ułożyć na blasze wysmarowanej margaryną i wstawić do piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 st.




--------------------------------------------------

Rodzynkowiec dla dorosłych

Biszkopt:
8 jajek
10 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jajka ubić i , nadal ubijając, dodać pozostałe składniki. Z tak przygotowanego ciasta upiec biszkopt. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem:
1 kostka masła
2 budynie czekoladowe na ½ litra mleka
2 i ½ szklanki mleka
4 łyżki cukru

Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobnione budynie i, cały czas mieszając, gotować 3 minuty, na wolnym ogniu. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie zmiksować z zimnym budyniem.

Dodatkowo:
30dag rodzynek
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka mlecznej czekolady
½ kostki masła
200ml wódki, spirytusu lub rumu, koniaku

Dżem z czarnej porzeczki



Rodzynki zalać wrzącą wodą i po 3 minutach odsączyć na sitku. Namoczone zalać alkoholem, przykryć i odstawić na noc. Do rondelka przełożyć masło oraz obydwie czekolady i podgrzewając rozpuścić. Następnie dodać odsączone rodzynki i wymieszać.

Spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć połowę kremu. Następnie położyć drugi blat ciasta, posmarować go pozostałym kremem i na wierzch wyłożyć masę czekoladową z rodzynkami. Na koniec ciasto posypać krokantem orzechowym.



Placek Narzeczonej

Ciasto:
40dag mąki
20dag margaryny
15dag cukru pudru
Opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 słoiczek powideł
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać i dodać margarynę, posiekać. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto i włożyć do lodówki.

Piana:
5 białek
6 czubatych łyżek cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej

Z białek ubić pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, a na koniec mąkę. Pianę podzielić na pół

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części.
Jedna wyłożyć do blaszki, pokryć połową piany, na wierzch posypać połowę orzechów. Piec w temp. 170st. Ciasto jest cienkie, więc szybko się piecze. Wyciągnąć z blaszki.
Druga cześć ciasta wyłożyć doi tej samej blaszki, posmarować powidłami, posypać pozostałymi orzechami, przykryć pozostałą pianą. Upiec

Krem:
1 kostka masła
2 budynie czekoladowe na ½ litra mleka
2 i ½ szklanki mleka
4 łyżki cukru
Skórka otarta z jednej pomarańczy

Budynie rozprowadzić w szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozdrobnione budynie i, cały czas mieszając, gotować 3 minuty, na wolnym ogniu. Budyń odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć mikserem do białości, a następnie zmiksować z zimnym budyniem.
i skórką pomarańczową

Składanie:
Na spód położyć placek z powidłami i pokryć go masą, następnie położyć placek z orzechami.
Ciasto wstawić do lodówki, lepsze jest gdy w niej „dojrzeje”



PIJAK
Ciasto:
6 białek
15 dkg cukru
15 dkg maku
15 dkg wiórek kokosowych
Utrzepać białka z cukrem na sztywno, dodać ostrożnie mak i wiórki, wymieszać, upiec ciasto.

Krem:
0,5 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
3/4 szkl. cukru
kostka masła
2-3 żółtka
Ugotować z podanych składników (oprócz masła i żółtek) budyń. Ostudzić. Utrzeć masło z żółtkami, dalej ucierając dodawać po łyżce budyń.

Na upieczone ciasto wyłożyć krem, na niego posypać:
10 dkg rodzynek
10 dkg orzechów włoskich pokrojonych
Na to układać biszkopty (okrągłe) nasączone wódką lub ponczem. Polać polewą.


POPAPRANIEC

CIASTO:
5 jaj, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanka oleju, 1/2 szklanki wiórek kokosowych, 1 łyżeczka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka maku

Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i wymieszać. Dodać proszek do pieczenia i powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części, aby

1. Do I części dodać kakao
2. Do II części dodać mak
3. DO III części dodać wiórki kokosowe.

Na blaszkę wyłożyć ciasto kokosowe, na to polać nierówno ciasto z makiem, a na wierzch ciasto z wiórkami. Placek piec 20-25 min.

MASA:
3/4 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 margaryna, dżem z czarnej porzeczki.

Połowę mleka zagotować a resztę rozrobić z budyniem i wlać do gotującego się mleka (jak gotowanie budyniu). Zagotować. Jak masa ostygnie utrzeć z margaryną, cukrem i masą budyniową. Najpierw margarynę z cukrem - potem dodawać masę budyniową - wymieszać.

Ciasto przekroić na 2 części. Skropić dowolnym alkoholem. Na placek nałożyć połowę masy - większą. Przełożyć drugim plackiem. Na wierzch nałożyć resztę masy. Na masę nałożyć kupkami małymi dżem, następnie posiekane orzechy. Polać nierównomiernie polewą kakaową i posypać wiórkami.



Ciasto pomarańczowo-cytrynowe


Składniki:

■ kostka margaryny
■ szklanka cukru
■ 5 jajek
■ starta skorka z 2 cytryn i pomarańczy
■ 2 szklanki mąki
■ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
■ po 1/4 szkl. soku cytrynowego i pomarańczowego
■ 1/3 szklanki cukru pudru
■ tłuszcz i mąka do formy
■ szczypta soli

Do dekoracji:
■ cukier puder


Przygotowanie:

Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Ucierając, dodawać po jajku. Wsypać szczyptę soli, skorki z cytrusów i mąkę połączona z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać. Ciasto wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec 60 min w temp. 180 st. Gdy ciasto przestygnie, wyjąć z formy. Sok pomarańczowy wymieszać z cytrynowym, dosłodzić cukrem pudrem. Nasączyć bardzo dokładnie całe ciasto, posypać cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NOCEK



Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 17:57, 10 Paź 2011    Temat postu:

Ps. do przepisu nr.1
-- do tego należy podać drinka Lepera - czyli seta czystej a w niej burak. Mruga Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
cejot



Dołączył: 29 Wrz 2011
Posty: 824
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Strzeniówka
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:25, 10 Paź 2011    Temat postu:

No tak ale Leper to pierwszy człowiek, który popełnił samobójstwo w samoobronie Hyhy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
ili



Dołączył: 16 Paź 2011
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Brynów
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pią 21:02, 21 Paź 2011    Temat postu:

Nocek jak ty mnie zaimponowałeś!!!Jestem w stanie pozostać tylko przy tej secie!!!! Kobiety to zawsze komplikują . Dancing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
NOCEK



Dołączył: 03 Paź 2011
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 7:53, 22 Paź 2011    Temat postu:

Ili , masz rację - na końcu i tak dostajesz kanapkę z pasztetową Mruga
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Polne Drogi Strona Główna -> Dobre rady / Garkuchnia Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin